Näst sista natten i Hallstavik

För en kort stund idag fick jag panik för herregud vi flyttar om bara två dagar!
Jag har pratat med Isabelles nya fritids och småtjejernas dagis, nästa vecka börjar inskolningarna för dem. Det känns lite extra spännande då Tindra och Josefin kommer att gå i en syskongrupp delvis tillsammans jag har varit skeptisk mot sådana grupper så vi får se vad jag tycker om det när de gått en tid.
 
Igår var Mattias med de små till BVC och de följer sina kurvor fint Tindra 19kg och Josefin nästan 10kg. Josefin skulle fått en spruta men då hon äter kåvepenin mot öron/ögoninflammationen fick den skjutas på framtiden. Tindra var superduktig sa Mattias då hon inte sa ett ljud när hon fick den, hon är tuff våran mellanskrutta =)
Eftersom det var 1,5 års kontroll för liten J så frågade man om hon kan 10 ord och Mattias svarade som det är, tveksamt med andra ord. Ska lista de ord jag kan komma på nu:
 
Mamma
GÅ! (Sägs oftast till stackars Masai när han är ivägen men även till storasystrar när de sitter i mammas knä)
Dä! (Där)
Pappa (ytterst sällsynt)
Meja! (Mera har hon sagt en gång när hon reste sig upp i sin stol vid en middag i sommras)
OJ! (Vanligt förekommande)
Sen som en händelse sa hon banan igårkväll när vi tog fram sådana så jag tror hon har ett gäng ord på lager men är helt enkelt inte klar för att börja prata än så ett tu tre blir man väl helt omkullpratad när hon väl sätter igång.
 
Josefin har inatt sovit i sin säng hela natten för första gången på flera veckor (månader?) men inte oavbrutet men det har räckt att stoppa om henne tror inte jag behövt göra välling heller. Däremot så fick jag gå upp och säga åt Masai att man inte ska rota i soporna det är ajabaja! Åskade gjorde det också fast inte särskilt nära åtminstone inte när jag var vaken ;-)
 
Efter jobbet idag kom Mattias och tjejerna och hämtade upp mig så åkte vi ut till nya huset där jag vitsåpade vårt sovrumsgolv sista gången så nu är det färdiggrundat och ska bara underhållas vid vanlig städning. Såpade även hallgolvet uppe men det bör grundas en gång till. Vi städade av lite på nedervåningen också så nu kan vi bära in möbler på lördag utan att snava på barnens memory och pusselbitar.
 
Nu säger jag God Natt!
 
 

Drömmar om tvättstugan inför renoveringen av den.

Jag har så smått börjar planera inför renoveringen av vår tvättstuga och eftersom det är jag som sköter den biten har jag helt fria händer att inreda den efter eget tycke och smak.
Jag har googlat runt lite för att få lite inspiration och det finns mängder av ideér att hämta särskilt från de engelska bloggarna där inte allt går i bara vitt trots att det är lantligt och shabby chict.
 
Jag gillar det rutiga golvet och hyllkonsollerna.
 
Tycker om de smarta luckorna som gömmer maskinerna.
 
En färgglad dörr med en fin krok.
 
En smart sak gjord av en gammal ram och kycklingnät för att hänga upp omaka strumpor på.
 
Jag har ju två tvättbrädor kanska jag vågar mig på att designa om en av dem.

Vårt sovrum och hallen uppe.

Igår var Mattias duktig och slipade golvet i sovrummet då vi har hyrt en golvslip på Hasses hyr&maskin ett fantastiskt företag måste jag säga tänk att man kan hyra allt man kan tänkas behöva där för helt rimliga priser.
 
Eftersom man på Hasses inte tillhandahåller instruktionsböcker så är det en fördel om man som jag har en make som inte är tappad bakom en vagn. För den kvicka genomgången över hur maskinerna funkade hade inte varit tillräcklig för min del.
 
Sedär då var vi (läs maken) igång, hörselkåpor på och skyddsskor på! Hum, njaeeee vi vill ju inte lorta ned det nyslipade golvet
.
Se vilken skillnad det blir när man slipar ett golv som legat dolt sedan man lade det där på 30-talet.
 
Dessa fula märken fanns utanför våra garderober men inte längre.
 
När hela golvet var slipat så var det bara kanterna kvar och det var tänkt att jag skulle göra det men icke Mattias ville inte då det var en helvetesmaskin rent ut sagt som totalt hade demolerat mina handleder om jag hade vågat mig på den.
 
Så var sovrummet färdigslipat men borde vi inte använda maskinerna mer? Det här golvet är ju det sunkigaste i hela huset och hallen är ju inte så stor så absolut det gör vi!
 
Hallen från andra hållet på höger sida finns det tre dörrar som alla lyckandes gömma sig ur bild. Vist har vi en schyst brandsläckare ;-)
 
När den superäckliga gångmattan var borta så såg golvet ut såhär under, en viss färgskillnad må jag säga vad de stora fläckarna på mattan kan tänkas ha bestått av försöker jag låta bli att tänka på.
 
Ifall ni tyckte plastmattan var fin så håll till godo med denna information kan nämna att denna plastmatta luktade kräks en något förbättring mot vår sovrumsmatta som luktade lik och verkligen satte sig i kläderna på Mattias.
 
Jahapp då var all matta ute men älskling kan vi inte titta vad som finns bakom massoniten? Bara göra ett titthål? Jag är säker på att det måste finnas något fint där!
 
Tack älskling! Sen fick jag ta bort resten själv och kameran sa godnatt så det blev inga fler bilder i helgen eftersom jag glömde den hemma idag. Sen har blixten pajat också därav de suddiga bilderna på slutet.
 
Detta bildsvep var vad som gjordes igår, idag har jag vitsåpat sovrumsgolvet och Mattias slipat hallgolvet som jag såpade precis innan det var dags att åka hem ska bli spännande att se resultatet eftersom det inte torkat när vi for.
En sväng till stan hans med också så nu har vi en mycket liten frysbox i nya huset som väntar på flytten av frysvarorna.
Ett kort besök av storasyster L blev det också då hon var nyfiken på att se hur vi ska bo. Tyckte om hennes yngsta dotters kommentar om vad hon tyckte om huset "det är stort" ett snällt sätt att undgå att säga att det är hemskt fult ;-)
På tal om roliga saker sagda av barn igår sa Isabelle på vägen hem från huset att hennes batterier inte orkade vara uppe så sent för de behövde sova. Verkligen sant för nu är mina slut så godnatt på er! 
 
 

Sista helgen innan vi flyttar.

I helgen är det sista helgen vi bor i vårt charmiga 20-tals hus för nästa helg flyttar vi in i vårt nya skötebarn 30-tals gården. På vår gård finns ladugård, vagnslider, uthusbod, smedja, ett uthus för ull/linberedning (enl. min pappa) med för mig ofattbart breda golvplank, en jordkällare och sist men verkligen inte minst ett hönshus!
Hönshuset är i riktigt fint skick förutom fönstren men med lite tur går det att hitta likadana ute i ladugården där det står ett gäng så i vinter ska det fixas fönster och sittpinnar. Till våren när tjälen gått ur ska en utegård ordnas också och sen kan det flytta hem glada hönor som vill lägga en massa goda ägg.
 
 
Här bor vi (snart) i vårt stora härliga hus klätt i norsk marmor 180 kvadrat+källare så jag tror nog vi får plats. Jag drömmer om en vacker träfasad med både liggandes och ståendes panel målade i ljus kulör.
Huset är i äldre standard men det fungerar och det går att bo i så det är ingen större panik värre är det ställt med ladugården som taket behöver läggas om på, skullgolvet bytas där det är dåligt, några bjälkar ska också bytas/lagas och sen en del panel. Ja vad ska vi med ladugård till? Garage förstås säger maken.
Vagnslider med dagens beffintliga garage i utbyggnaden.
 Vår fantastiska utsikt från gårdsplanen jag har inte blivit hemmablind än och älskar den.

Nattskräck

Igår fick vår lilla J diagnosen nattskräck av BVC.
 
Efter mer än en månads tid av jobbiga nätter kände vi båda att det här är inte något normalt småbarnsbeteénde och vi behövde hjälp utifrån med vad som kunde tänkas vara fel.
För att sätta er in i problemet:
Liten J vaknar vilt skrikandes som att hon drömt något riktigt hemskt eller har riktigt ont, det första man gör är förstås att man tar upp henne för att ge tröst. Detta gör saken än värre hon skriker ännu mer och vrider sig och sparkar så kraftigt att jag är rädd för att tappa henne och jag har ibland fått lägga tillbaka henne i rädsla för att det ska ske. Det är jobbigt att se henne sådan och det har känts som om man inte når fram till henne utan hon är helt blockerad i sitt beteénde.
Vi har provat att ge alvedon i förebyggande syfte ifall det berott på växtverk/nya tänder men inte heller det har hjälpt och det funkade ju för I och T så varför inte för lilla J?
Efter bara en liten stund är det över och hon somnar om ibland av sig själv men som allra oftast med flaska välling. Sen sover vi som bäst några timmar innan det börjar om igen alternativt att hon sover väldigt oroligt sparkar och snurrar i sömnen vilket inte är trevligt för oss andra i sängen.
 
När jag kontaktade BVC trodde jag att vi behövde ta blodprover, göra något test etc. men allt som behövdes var ett kortare samtal och vi fick svara på några få frågor. Allt som sades stämde in till 100% och det var så skönt att äntligen få svar på vad det kan tänkas vara.
 
Tyvärr vet man väldigt lite om nattskräck och den info man kommer åt via t.ex. google är lika vag.
Det jag dock har förstått är att det drabbar väldigt få barn vanligen mellan 3-6år men även betydligt yngre barn kan drabbas. Det sker i ett vist sömnstadie (minns inte nu vilket men inte i drömsömnen iallafall), attackarne kommer vid ungefär samma tidpunkt varje natt och det är här man själv kan hjälpa sitt barn.
Strax före en beräknad attack kan man väcka sitt barn och sedan låta det somna om och den förväntade attacken uteblir. Vi provade det inatt och kors i taket det fungerade! Nu återstår det att se om det fungerar inatt med, vi håller tummarna.
 
Har vi otur är detta något som kan följa liten J upp i skolåldern av vad jag förstått från andra mammor som berättat på nätet om sina erfarenheter. Det som känns bra är dock att de med äldre barn kan bekräfta att teorin att barnen själva inte minns något alls av attacken däremot så är det skrämmande att läsa om de äldre barnens attacker eftersom där måste man vara med och passa så att de inte gör sig själva illa. Dessutom kan de ropa efter mamma och pappa fastän de är där och är med dem men barnen ser "igenom" dem.
 
Lilla J hur många grå hår ska du ge oss gumman? En hel del med tanke på hur busig och go du kan vara =)
 
 

En Nordic Bike till liten J?

Jag tycker att Nordic bikes gåbilar är helt fantastiska och visst borde Väl våran lilla J ha en alldeles egen att brumma runt med i nya huset, det är ju inte så långt kvar till jul dessutom.
Den här färgglatt gula taxin skulle jag kunna tänka mig men sen finns den här härligt rosa roadstern också.
 
 
 
 

 

Vårt nya sovrum.

Idag har vi varit på IKEA och köpt oss ett lager med lågenergilampor så att vi kan byta ut alla gamla elslukande glödlampor i nya huset. Vi passade även på att köpa några nya lampor till hall, vardagsrum och så en till Josefins rum. Sen blev det lite annat med men så är det väl för de flesta som åker dit att man hittar både det ena och det andra som man behöver eller inte ens visste att man saknat. För oss är det dock en rätt ny företeelse för innan nya IKEA i Uppsala invigdes så var det pest och ofta gick vi därifrån utan att ha handlat något.
 
Vi hade tänkt gått på evolutionsmuseet med barnen också men det var stängt vet inte om jag helt tagit fel på tid eller om de angett fel tid i annonsen jag läst till specialutställningen de har endast idag pga. att det är kulturnatt. Jättetråkigt tror att både jag och Tindra blev lika besvikna.
 
Efter den turen till stan bar det iväg ut till nya huset andra gången jag är där sedan det blev vårt i onsdags och det känns verkligen som att komma hem. Jag ÄLSKAR vårt nya hus jag känner sådant lugn där och framförallt äntligen bor vi på landet, närmare kan vi inte komma.
När vi köpt huset i Hallstavik var jag så orolig över att jag inte skulle trivas då jag bott ett år här tidigare och vantrivts så in i norden. Nu hade jag inte behövt oroa mig vi har haft sex bra år här i Hallstavik och jag har fått en fantasisk vän jag inte vill vara utan.
 
När vi kom hem till nya huset så visste vi inte riktigt vart vi skulle börja någonstans eftersom alla rum skriker och säger att de vill bli renoverade. Planen var ju badrummet men efter en närmare titt har mattias beslutat att det räcker att se över avloppet. På sikt ska badrummet slitas ut men det är ju ingen billig sak.
 
Vi satt där på golvet i vårt nya sovrum och funderade i tysthet vart vi i hela friden skulle börja när Mattias helt plötsligt far upp och börjar slita i linoleum mattan så hoppsanhej tydligen blir det renovering av vårt sovrum till att börja med. Jag han med att skrika "Stopp vi måste fotografera" innan han hann riva så mycket. Vi ska vara mer duktiga på att dokumentera vår renovering denna gång.
Ut åkte den hiskeliga gråblå och illaluktande linoleum mattan och under den hade man spikat massonitskivor vilka åkte samma väg, under allt detta gömdes ett vackert och obehandlat furugolv! Förr i tiden måste det ha varit statuts att använda så mycket spik som möjligt eller så led de bara av en allvarlig fetish för spik.
Imorgon fortsätter vi där vi lämnade idag och kanske att jag tillochmed kommer börja måla lite, kul jag tycker om att måla.
 
Ja onsdags ja! Det var en stor dag vi var pirriga och nästan lite fnittriga när vi var på banken för att få affären i hamn, äntligen! Efteråt hämtade vi barnen och sen åkte vi ut till huset och låste upp dörren för första gången en underbar känsla. Tanken var nu att vi nitiskt skulle gå igenom varje rum notera saker, mäta och fotografera.
Det blev inte ett foto taget, inget skrivet och inte heller något som blev mätt det hela urartade i någon form av upptäcktsfärd/skattjakt men oj så roligt och spännande. Vi har hittat så mycket fint, gamla nysilverbestick, BP kepsar, stenkakor, fotografier, gamla kapsyler och en himla massa annat. I´m in heaven.... 
 
Nu åter till vårt sovrum där jag bjuder på en liten rundtur.
Två stora fönster som vetter mott norr och öst.
 

Dörren där liten J står ska sättas igen, varför? Jo jag ser framför mig hur tre stycken tonnårstjejer kommer hem mitt i natten och ska ha lite nattamat då vill jag inte höra alltför mycket slammer ;-) Dessutom blir det en bättre planlösning i köket om den dörren sätts igen så det är en "winwin situation".
 

Det här kommer bli ingången till sovrummet till vänster finns en varsin rymlig garderob och till vänster kommer vårt egna badrum vara det är inte särskilt stort men det väsentliga får plats där ett bubbel/massagebadkar är ett måste. Rummet man skymtar är vardagsrummet.
 

.Garderoberna, jag är himlans nyfiken på om det är väl gömda spegeldörrar i huset eller inte.
 

Det framtida badrummet med ljusinsläpp från norr.
 

Åter till golvet vad gömmer sig här under tro?
 

Låt oss se efter, det börjar bra.
 

Isabelle har fått ta över fotograferandet och allt är nu ute och vi beundrar dagens arbetsinsats.
 

En närbild tog hon med ser ni alla spikhålen? Vansinne säger jag, vi fyllde nästan en hel burk med spik som det varit 200g räksallad i och ändå har vi några kvar att dra ur imorgon.
 
Kram på er!

RSS 2.0